Wat is vriesdroge koffie?

Vriesdrogen of lyofilisatie is een conserveringsmethode die al meer dan 100 jaar wordt toegepast in de voedingsindustrie en de farmaceutische wereld. Tegenwoordig maken de meeste koffieproducenten handig gebruik van deze techniek om vriesdroge koffie voor instant koffieautomaten op de markt te brengen.

Productieproces van koffieboon naar vriesdroge koffie

De fabrikant zet grote hoeveelheden koffie van verse koffiebonen waaraan het vocht wordt onttrokken, zodat er slechts koffie in poeder- of korrelvorm overblijft. Daarvoor bestaan twee methodes:

  • Vriesdrogen
    De vloeibare, vers gezette koffie wordt bevroren. Het resultaat, koffie-ijs, wordt fijngemalen tot korreltjes. In een hoge-drukkamer worden de korrels vacuüm gezogen. Er ontstaat ‘sublimatie’: het bevroren water in de koffiekorrels gaat van vaste vorm over naar een gasvormige toestand, het verdampt als het ware. De 100% pure koffie die overblijft wordt vacuüm verpakt.
  • Sproeidrogen 
    Bij deze methode, die misschien iets minder vaak wordt toegepast, verstuift de fabrikant de vloeibare koffie in een warme luchtstroom. Het water verdampt en wordt afgezogen. Wat overblijft in de warme luchtstroom is koffiepoeder. Tijdens een stoomproces worden van het poeder korrels gevormd, die men luchtdicht verpakt.

De consument hoeft enkel heet water over een dosering korrels te gieten en krijgt meteen een dampend kopje koffie met een heerlijk aroma.

Voordelen van vriesdroge koffie

  • Omdat het om een geconcentreerde versie van koffie gaat, betekent dit kleinere volumes en minder gewicht. Ook de doseringen zijn kleiner. Dit vertaalt zich in besparing van transport- en opslagkosten.
  • Micro-organismen zoals bacteriën overleven niet in een vacuüm omgeving.
  • Het smaakbehoud blijft gegarandeerd.
  • Het product is langer houdbaar.
  • Door de kleine doseringen zijn er slechts enkele seconden nodig om een kopje verse koffie te zetten.

Bestaat er voldoende keuze in het gamma koffieautomaten?

  • Door de vele voordelen realiseren producenten zich dat het belangrijk is om voldoende variatie aan te bieden voor het marktsegment waarin instant-koffieautomaten worden aangeboden aan bedrijven, instellingen, horecazaken enz.
  • Ook voor gevriesdroogde koffie bestaan er diverse melanges van milde arabica-soorten en pittige robusta-bonen. Alle grote merken breiden hun assortiment hiermee uit en zelfs de fairtrade-handel speelt hierop in. Er zijn zelfs melanges met toegevoegde aroma’s van vanille, chocolade, karamel enz. op de markt!
  • Bij het aanbod automaten vindt u tafelmodellen voor enkele kopjes of toestellen voor grote bedrijven met meerdere reservoirs (of canisters) voor diverse smaken. Ook chocolade, thee of soep kan u in deze containers opslaan.
  • Sommige automaten kan u aansluiten op de waterleiding anderen met manuele watertoevoer.
  • Automatenleveranciers bieden ook al aan om het systeem te koppelen aan een waterkoeler die in dezelfde behuizing kan geplaatst worden.