De opgang van de inbouwkoffiemachines

Inbouwkoffiemachines  maken meer en meer furore in onze keuken. De tijd dat oma door een doek heet water van de fluitketel liet lopen om zo koffie te maken, behoort omzeggens tot cultureel erfgoed. De tijd dat een koffiezetapparaat op het keukenwerkblad stond, is ook voorbijgestreefd. De koffiemachine met pads is nog maar net van haar succes bekomen, of daar staat de koffiemachine voor inbouw reeds klaar.

Waarom belang hechten aan een koffiemachine voor inbouw?

Koffie drinken kan je als iets functioneel zien, maar wie opteert voor koffie uit een inbouw koffiemachine, heeft daar een andere visie over.
Koffie drinken is al lang niet meer het gebruiken van een gewoon levensmiddel. Rond koffie drinken is een hele cultuur ontstaan. Hierdoor geraken apparaten zoals de gewone koffiezet en zelfs de apparaten die gebruik maken van koffiepads meer en meer in de verdrukking. Bij het serveren van een kopje koffie, hoort een hele status. Men biedt zijn gasten (klanten of bezoek thuis) niet zomaar een kop waarin wat koffie geschonken werd. Neen, wie een goede beurt wilt maken is genoodzaakt om met een professioneel product voor de dag te komen dat men tot voor kort enkel in de horeca kon consumeren.

Vanwaar die evolutie naar inbouwkoffiemachines?

InbouwkoffiemachinesDe groei naar koffie uit een inbouw koffiemachine of naar een kop koffie die professioneel gezet is in het algemeen is een recente evolutie. Sedert de eeuwwisseling is de ganse filosofie rond het koffie drinken veranderd. Dit is voornamelijk zo gegroeid door de opkomst van de Senseo van Philips. Hierdoor waren de poorten voor exclusieve koffie compleet open gezet. Mede met deze evolutie evolueerde uiteraard ook de prijs van een lekker kopje koffie, alsook de prijs van de apparatuur om de koffie te maken.

Soorten koffiemachines voor inbouw of vrijstaand

Men kan dus kiezen voor een koffiemachine voor inbouw en een vrijstaande koffiemachine. De inbouw koffiemachines zijn uiteraard duurder dan de vrijstaande machines. Gemiddeld moet men de aanschaf van een koffiemachine voor inbouw zien als een investering van tussen de 1.200 en de 2.000 euro. Deze prijs varieert natuurlijk naargelang men kiest voor een prestigemerk of naargelang men kiest voor meer of minder mogelijkheden met de machine.
Het grote voordeel van een inbouw koffiemachine tegenover een vrijstaand apparaat is louter visueel. In een nieuwe keuken is een mooi ingewerkt koffietoestel zeer mooi. De meeste merken maken er een punt van om hun modellen aan te passen aan iedere stijl van keuken. Ook is de plaatswinst een niet onbelangrijk voordeel als men kiest voor een inbouw koffiemachine.
De losstaande koffiemachines nemen uiteraard meer plaats in beslag. Toch zijn deze machines op gebied van design ook sterk geëvolueerd. De prijs voor een losstaande machine is een pak lager dan voor een inbouw koffiemachine.
Qua smaak hoeven beide modellen, inbouw of losstaand, niet voor elkaar onder te doen. Op gebied van smaak is veel afhankelijk van het soort koffieboon dat men gebruikt. Doorgaans zal men bij de inbouw koffiemachines wel meer mogelijkheden hebben om de koffie te personaliseren.