Koffieautomaten: een belangrijk onderdeel in uw bedrijf

VOF De Kunst zong het reeds: de scholen, de fabrieken, de universiteitenklinieken draaien pas rond als er een kopje koffie beschikbaar is. In die zin is een koffieautomaat in uw bedrijf al even noodzakelijk als een computer.

Koffieautomaten zijn quasi onmisbaar binnen een bedrijf

“Degene dKopje Koffieie hier het hardst werken, zijn de koffieautomaten”, zei een bedrijfsleider ooit. Het was al gekscherend bedoeld, maar toch met een lichte vorm van waarheid. De koffieautomaten vormen in een bedrijf de plaats waar het aangenaam vertoeven is, waar men zijn collega’s beter leert kennen of waar u informatie verneemt over het bedrijf. Bij een koffieautomaat verlopen de gesprekken veel gemoedelijker dan tijdens een functioneringsgesprek bijvoorbeeld. Voor de klanten van het bedrijf, is een aangename en mooi ingericht hoek met een koffieautomaat ook vaak als een visitekaartje.

De verschillende soorten koffieautomaten

Koffieautomaten vindt men op heel wat plaatsen. Vaak worden deze beheerd door een externe firma die met haar know how er voor zorgt dat er binnen uw instelling of bedrijf altijd kan genoten worden van een heerlijk vers kopje koffie.
Als u koffieautomaten binnen uw bedrijf gaat installeren, dan moet u zich enkele bedenkingen maken. Dit om nadien de juiste keuze van automaat te kunnen maken. Zo moet u zich afvragen of de koffieautomaat bestemd is voor het personeel of is deze bestemd voor de klanten. Dit zal een behoorlijk verschil uitmaken, omdat u op basis hiervan moet bepalen of u gaat werken met een betalende of met een niet-betalende automaat.
Daarnaast moet u ook kiezen welke soort koffie er zal gegeven worden. Gaat het om vriesdroog, freshbrew, diepvries of bonen?

Uit de tabel blijkt dat iedere soort zijn voor- en nadelen heeft, en dat de keuze afhankelijk is van wat men eigenlijk wenst.
Vriesdroogkoffie is het meest geschikt voor wie weinig tijd wil steken in de koffieautomaat. Hierbij wordt de koffie geproduceerd via korrels die in heet water oplossen. Een onmiskenbaar voordeel is dat men met dergelijk systeem minder afval produceert.
Een koffieautomaat met freshbrew koffie maakt gebruik van gemalen koffie. Er is dus meer afval, maar de koffie is heerlijk en er is een ruime keuze aan smaken. Diepvries koffieautomaten vormen de formule 1 onder de koffieautomaten. Ten minste, als u zelf tijdig de koffie hebt ontdooid. Bij dit procédé wordt een diepgevroren koffie extract met heet water gemengd.
Een koffieautomaat met bonen is het ingewikkeldst op gebied van onderhoud, maar de geur en de lekkere koffie die dergelijke automaat produceert is overheerlijk. Deze automaten zijn in tegenstelling tot de diepvries koffieautomaten de traagste.

Koffieautomaten met of zonder onderhoudscontract?

Als u koffieautomaten wilt installeren, is het handig dat het onderhoud niet door u zelf of uw personeel moet gedaan worden. U kan bij uw leverancier dus trachten te bedingen dat die voor het onderhoud zorgt via een onderhoudscontract. Mits enig overleg kan dergelijk onderhoudscontract vaak gratis bekomen worden.