Espressomachines

De tijd dat men voor een heerlijke espresso het huis uit moest, is verleden tijd. Producenten van koffieautomaten hebben maar al te goed begrepen dat het genot van een heerlijk kopje espresso zich niet mag beperken tot iets wat buitenshuis moest gebeuren. Met de huidige machines is het mogelijk om als een echte barista koffie voor uw gasten te toveren.

Verschillende soorten espressomachines

De espressomachines kan men onderverdelen in drie groepen:

  1. De volautomatische machines: Bij deze machines hoeft u maar één ding te doen: op een knopje duwen. Alles is voorgeprogrammeerd. Bij het merendeel van de machines kan u kiezen wat u eigenlijk verlangt:van een Italiaanse espresso tot een heuse macchiato caldo. Zowat alle mogelijkheden zijn programmeerbaar. Het is wel noodzakelijk dat u eerst alle mogelijkheden programmeert. Dit vraagt wat werk in het begin, maar eens alles is ingesteld, kan u ongeremd genieten van uw koffiekunsten.
  2. De semi- of halfautomatische machines: Bij de halfautomatische espressomachines moet u wel zelf nog één en ander doen. Deze toestellen vragen dus iets meer ambachtelijk werk. Anderzijds kan u met deze toestellen ook meer experimenteren en uw eigen smaak meer naar voren brengen. Bij deze machines moet u zelf de hoeveelheid koffie bepalen, de druk van het apparaat en de hoeveelheid water.
  3. De nespressomachines met cups: Eigenlijk kunnen deze apparaten ook bij de volautomatische toestellen gegroepeerd worden. Het enige verschil is dat deze apparaten werken met cups. Deze cups zijn in vele smaken te verkrijgen. Het is wel goed om bij de aanschaf na te gaan of men bij het apparaat slechts één soort cup kan gebruiken of meerdere soorten. Soms is het maar mogelijk om één soort cup te gebruiken. Deze toestellen zullen dan iets goedkoper zijn in aanschaf, maar de cups kunnen de uiteindelijke prijs wel sterk opdrijven.

Espressomachines: uw inbreng

EspressomachinesAls u een heerlijk kopje koffie uit uw espressomachine wilt, moet u uiteraard ook uw inbreng doen. Een eerste belangrijk element is dat u uw machine goed moet onderhouden. Volg hiervoor de aanwijzingen in de handleiding. Alleen op die manier zal u eventueel van uw garantie kunnen genieten. Meer en meer firma’s verhuren ook espressomachines. In die huurprijs kan u dan het onderhoud steken. Op die manier hoeft u zelf niet voor het onderhoud in te staan. De uiteindelijke kostprijs zal dan wel hoger oplopen dan wanneer u zelf het apparaat aankoopt en onderhoudt.
Verder is het van belang dat u de juiste soort koffie kiest. De beste machine die minderwaardige koffie als grondstof krijgt zal geen goed eindresultaat leveren. Of plastisch gezegd: met brandhout kan men geen meubelen maken. Denk er ook aan dat de kwaliteit van uw kopje koffie zeer vlug achteruit gaat. Van zodra de koffie klaar is, moet deze geconsumeerd worden om van de kwaliteit te kunnen genieten.