Een fairtradekoffieautomaat?

Fairtradeproducten worden door meer en meer mensen sterk gewaardeerd, en dat is voor koffieautomaten niet anders. Een koffieautomaat in het bedrijf, het kan bijna niet meer anders. Maar wat eventueel wel anders zou kunnen is een fairtradekoffieautomaat.

fairtradekoffieautomaten

Wanneer spreekt men van een fairtradekoffieautomaat?

Koffieautomaten, automaten voor frisdrank en snoep, zowat iedere openbare plaats wordt er mee versierd. Toch is het gebruik van een fair trade koffieautomaat nog niet zo sterk ingeburgerd.
Een fair tradekoffieautomaat is een automaat die producten kan afleveren net zoals alle andere koffieautomaten maar die werkt op basis van faire trade producten. In dergelijke automaten kan men niet alleen koffie vinden, maar ook allerlei andere producten zoals dranken en snoep.

Fairtradekoffieautomaten: waarom fair trade?

De koffiebranche, en dus ook de producenten van koffieautomaten, zijn zich meer en meer bewust van het belang van fair tradeproducten. Waarom zijn fair trade producten dan zo belangrijk? Als u als bedrijf een fairtradekoffieautomaat wilt installeren, doet u er goed aan om u te informeren. Op die manier kan u geïnteresseerden met kennis van zaken te woord staan.
Fair trade betekent letterlijk “eerlijke handel”. Het houdt inderdaad in dat producenten van bepaalde producten correct betaald worden voor wat zij afleveren. Het gaat hier dus niet om liefdadigheid, maar om correcte afspraken. Doorgaans verlopen die afspraken tussen Westerse bedrijven en landarbeiders in het Zuiden. Met duidelijke afspraken kunnen de boeren in het Zuiden rekenen op een eerlijke prijs voor hun koffie, fruit of thee. Als tegenprestatie produceert men in het Zuiden op een duurzame manier die rekening houdt met het milieu.
In die zin hebben beide partijen, wij in onze Westerse wereld en de boeren in het Zuiden, allebei voordeel aan faire trade.

Waar vind ik een fairtradekoffieautomaat?

Een fair tradekoffieautomaat geeft uw bedrijf vast en zeker een nog respectabeler imago. Maar waar vindt u dergelijke koffieautomaten? Het merendeel van de merken van koffie beschikt wel over zijn eigen fairtradeproduct. Hierbij een aantal voorbeelden:
– Miko beschikt over meerdere soorten automaten die Max Havelaar koffie aanbieden onder de merknaam Puro. Ook suiker en koekjes kan in dergelijke fair tradekoffieautomaten bekomen worden.

  • Javamatic stelt zowel de automaat ter beschikking als de fairtradekoffie. Naast de koffie kan men ook opteren voor warme chocolademelk en fairtradesnoep.
  • Drinkomat levert eveneens koffieautomaten met fair trade producten.
  • Oxfam fairtrade werkt samen met automatenfirma’s die specifiek gericht zijn op fair tradeproducten uit de Oxfam wereldwinkels.
  • Fairtrade-original kan in samenwerking met andere leveranciers koffieautomaten aanbieden met alle mogelijke soorten koffie van fairtrade-organisaties.

Deze lijst is uiteraard niet compleet. Hebt u interesse om in uw bedrijf een fairtradekoffieautomaat te installeren, dan doet u er goed aan om bij uw eventuele leverancier na te vragen naar de mogelijkheid om fair trade te verkopen of aan te bieden in uw koffieautomaat. U kan er van op aan dat dit ten zeerste zal gewaardeerd worden.